‘Çocuk ve cinsel istismar‘ konusu ne zaman gündeme gelse çocuk ile ilgili üzüntümüze dair ya da failin cezasının ne olacağına dair yorumlar yapmaya başlıyoruz. Konuyla ilgili çocuğa sadece çığlık atmasını öğretmek gibi aslında yine çocuğa sorumluluklar yükleme odaklı çözümler bulmaya çalışıyoruz. Oysa toplum olarak olay gerçekleşmeden çok önce de istismarı önleyebilecek birçok davranışı benimseyebiliriz.
Hadi durup kendimize bakalım mı? Cinsel istismar ile mücadelede yetişkinler olarak yapabileceklerimiz:

·Çocuğun bedeninin tümü özeldir. Cinsel istismar kavramı sadece cinsel organları değil, bedenin tümünü kapsar. Sevme ve hitap biçimleri, bakışlar dahil.

·Sıklıkla çocuğun ebeveynleri, çocuğun bedeni üzerinde söz hakkı olduğunu düşünür. Çocuğun bedensel söz hakkı yine çocuğa aittir. Çocuğun beden haklarını ebeveyn olarak öncelikle siz kabul edin. Zorla öpmek, sıkıştırarak sevmek dahil.

·Bazen yetişkinler kendilerine kolay geldiği ya da çocuğu birey olarak görmediği için rahatlıkla çocuğun bedeni ile ilgili bir karar verebilir. Çocuğun bedenine yönelik izinsiz her müdahale yanlıştır. Kamusal alanda çocuğun giysisini/ bezini değiştirmek dahil.

·Çocuklar sık sık hayır derler. Yetişkinler olarak bu ‘hayır’ ları duymak ve istemediği şeyleri çocuğun söyleyebilmesi için cesaretlendirmek çok önemli. Hayır deme becerisi kazandırın. Size de hayır diyebilmesi dahil.

·Yetişkinler çocukların cinsel organlarını sevimli olduğunu düşündükleri bir biçimde söylemeye meyilli olabilirler. Cinsel organlarını meme, penis, vulva gibi bilimsel isimlerle öğretin, takma isimlerle değil. Kuku, pipi dahil.

·İstismar olabileceğinizi düşündüğünüz her durumu mutlaka ihbar edin. Olayın mutlak doğruluğunu araştırmaya çalışmayın. Yakın çevrenizde olsanız bile cezasızlığa karşı ses çıkartın. 18 yaş altı evlilikler dahil.

·Çocuklarla konuşmak, çocuğun herhangi bir konuda ifade edebilmesine olanak tanımak çok kıymetlidir. Çocuklarla beden, duygular, sınırlar üzerine konuşun; cinsiyetçi olmayan kaynaklardan yararlanın; atölye ve seminerlere katılın; uzmanları okulunuza/kurumunuza davet edin. Koşa koşa gelirler. Ben dahil.

·Yetişkinler olarak ebeveyn rolümüzle, eğitmen rolümüzle, belki de sokakta çocuğun yanından geçen insan rolümüzle çocuğun bedensel söz hakkını korumakla sorumluyuz. Herkes dahil.